Adana Gezilecek Tarihi Yerler
Adana Gezilecek Tarihi Yerler
Binlerce yıllık tarihinde sayısız kültür ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’da gezilip görülecek birçok tarihi yer vardır. İşte Bilet Dükkanı olarak sizler için seçtiğimiz Adana’da gezilecek tarihi yerler listemiz…
Taşköprü: Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 385 yılında yaptırılan ve bugün Adana’nın simgesi olan Taşköprü, halen kullanılan dünyanın en eski köprülerinden biridir. Harun Reşit tarafından birtakım eklemeler yaptırılarak Adana Kalesi ile birleştirilir. 9’uncu yüzyılda Harun Reşit’in oğlu ve Abbasi Halifesi Memnun tarafından bakımı ve onarımı yaptırılan köprü, daha sonraki yüzyıllarda üç büyük onarımdan daha geçer. Büyük çaptaki son bakım ve onarımı 1949 yılında yaptırılan köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. İlk inşasında 21 kemer ile tamamlanan köprünün bugün yalnızca 14 kemeri ayaktadır.
Büyük Saat Kulesi: Vali Ziya Paşa’nın 1881 yılında yaptırmaya başladığı Adana’nın simge tarihi değerlerinden Büyük Saat Kulesi, 1882’de Vali Abidin Paşa tarafından tamamlattırılır. Kesme taştan yapılan kule, 32 metre uzunluğundadır. Yapının temellerinin yerden 35 metre derine indiğine dair bir de rivayet vardır. Kule, 27 Haziran 1998’de 16.55 sularında meydana gelen 6.2 Richter ölçekli depremden bile sağlam çıkmayı başarmıştır. Adana’da gezilecek yerler denildiğinde muhakkak akla gelir.
Yılan Kalesi: Çukurova bölgesinin Haçlı işgali döneminde Bizanslılar tarafından yapılan bir Orta Çağ eseri olan Yılan Kalesi, çevresindeki kaleleri de görüş alanına alan 8 adet yuvarlak burca sahiptir. Kalenin bulunduğu bölge, ünlü Anadolu anlatısı Şahmeran’ın geçtiği yerdir. Bu nedenle ilk ismi Govara (Kovara) olan kaleye 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi Şahmeran Kalesi adını vermiş, bu isim daha sonra Yılan Kalesi’ne dönüşmüştür.
Varda Köprüsü: Adana’nın Karaisalı ilçesinde bulunan Varda Köprüsü’nün bir diğer adı da Koca Köprü’dür. Ayrıca 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edilen köprü, bu nedenle Alman Köprüsü ismiyle de bilinir. İstanbul – Bağdat – Hicaz demiryolu hattını tamamlaması adına inşa edilen köprünün uzunluğu 172 metredir. Yerden yüksekliği ise tamı tamına 99 metre. Tamamlanması 5 yıl süren köprü, bugün şehrin simgelerindendir.
Anavarza Antik Kenti: UNESCO Dünya Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza Antik Kenti tarihi 2100 yıl öncesine uzanır. Roma İmparatoru Septimius Severus’un katkılarıyla 2’nci yüzyılda en parlak dönemini yaşayan şehir, tarih boyunca pek çok çeşitli medeniyete ev sahipliği yapar. Ermenilerden Abbasilere, Selçuklulardan Ramazanoğullarına ve dahi Osmanlılara kadar bu liste uzar gider. Efes’ten 5 kat büyük olan Anavarza Antik Kenti, mozaikli yolu, Kaya ile Havariler kiliseleri ve pek çok sütunuyla Adana’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olarak gösterilir.
Ayas Antik Kenti: Adana’nın merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Ayas Antik Kenti, milattan önce 1’inci yüzyılda en parlak dönemini yaşar. Antik Kilikya’nın en önemli liman kentlerinden biri olan bu yerleşkeden günümüze kalanlar ise Süleyman Kulesi, Ayas Kalesi ve Marko Polo İskelesi’dir. Öte yandan, Marko Polo’nun doğu gezilerinde iki kez ziyaret ettiği bilinir.
Misis Köprüsü: Adana’nın Yüreğir ilçesinde konumlanan Misis Köprüsü, 4’üncü yüzyılda Roma İmparatoru Flacius Julius Constantinus tarafından yaptırılır. 6’ncı yüzyılın ortalarına doğru da I. Justinianus tarafından onartılır. Anadolu’nun ilk Roma köprüsü olarak bilinen Misis Köprüsü, Selçuklular ile Bizanslılar arasında geçen savaşlara sahne olan tarihi Misis şehrinin adını taşır. Adana'da gezilecek yerler listesinde yer alır.
Yağ Camii: Esasında St. Jacque adına yaptırılan bir Haçlı Kilisesi olan Yağ Camii, 1501’de Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile camiye çevrilir. Oldukça sade bir mimariye sahip olan caminin taç kapısı ise anıtsal bir nitelik taşır. Cami, önünde kurulan yağ pazarından adını almıştır.